ΕΘΝΟΣ  |  ΗΜΕΡΗΣΙΑ  |  LIFE  |  SENTRAGOAL  |  WOMENONLY  |  ELLE | ΣΙΝΕΜΑ  |  CAR&DRIVER  |  SPORTY  |  HOMME  |  COOKBOOK  |  TRAVELBOOK

NON-AGE STATEMENT WHISKIES
ΕΤΣΙ ΤΟ ΟΥΙΣΚΙ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

2.6.2017
Non-Age Statement whiskies<br> Ετσι το ουίσκι θα φτάσει για όλους
Κείμενο: Ντένη Καλλιβωκά

Τη χρονιά που το νούμερο των γενεθλίων σου αρχίζει να φαντάζει τρομακτικό, έρχεται η στιγμή που πρέπει να τοποθετηθείς και για τα NAS whiskies. Δηλαδή τα Non- Age Statement, τα μη χρονολογημένα ουίσκι. H ηλικία δεν μετρά, διακηρύσσει πλέον η αγορά και οι εταιρείες λανσάρουν τις καινούργιες τους σειρές. Είτε αντικαθιστώντας τις χρονολογημένες τους είτε ως προσθήκες στην γκάμα τους. Με συμφέρει τρομερά να μη μετρά η ηλικία. Και ξεκάθαρα μπορώ να δω και κάποια πλεονεκτήματα της δικής μου (και πολλά μειονεκτήματα επίσης), αλλά στο ουίσκι δυσκολεύτηκα. Πολύ. Κάποιος, δηλαδή, που εδώ και 15 χρόνια εκπαιδευόταν και μάθαινε να εκτιμά την παλαίωση στο ουίσκι και ήταν κριτήριο στις επιλογές του –σαν μετρήσιμο ποιοτικό στοιχείο ας πούμε– τώρα πρέπει να διαγράψει όλα όσα έμαθε, επειδή μεγάλωσε η αγορά της Ασίας και τελείωσαν τα αποθέματα πολλών αποστακτηρίων. Γίνεται;

Όταν πρωοτοέγραψα για το θέμα πριν από δύο χρόνια ένιωθα μεγάλη αμηχανία –έως και που δεν πίστευα αυτά που έγραφα! Τώρα πλέον, μπαίνοντας και στη δική μου NAS ηλικία, είμαι σε θέση να μιλήσω για οπτικές.

Πριν από 13 χρόνια περίπου, στο αποστακτήριο του Macallan είχα την τεράστια χαρά και μοναδική τύχη να παραβρεθώ σε μια γευσιγνωσία Macallan με δείγματα βγαλμένα από τα βαρέλια κατευθείαν με χρονιές που ξεκινούσαν από τις αρχές του 20ού αιώνα, 1930 και κάτι, και έφτασαν μέχρι το 1990. Έπειτα από μερικά χρόνια ήρθε στην ελληνική αγορά η τριλογία Amber, Sienna, Ruby του Macallan, που ξόρκιζαν την ηλικία μέσα από τα διαφορετικά χρώματα που αποκτούσαν από τα sherry casks. Και ακολουθώντας την τάση υποδεχθήκαμε το Cardhu Amber Rock, το Gold Reserve, το Talisker  Dark Storm, το White Dewars, το Glenfiddich XX και πολύ πρόσφατα το Chivas Extra. Και πιθανόν πολλά ακόμη.

Αν μου λείπουν κάποια editions που εξαφανίστηκαν από την αγορά ή που έγιναν απλησίαστα σε τιμές λόγω σπανιότητας και ζήτησης; Εννοείται. Και τα 30 μου μού λείπουν και η naïve ματιά που είχα για τη ζωή τότε!

Όταν έχεις ένα ουίσκι που περιέχει αποστά-γματα 8 αλλά και 50 ετών, δεν είναι άδικο να το χαρακτηρίσεις μόνον από τη νεότερη ηλικια του;

Τα πράγματα εξελισσονται, αλλάζουν. Και αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε και εμείς μαζί τους, απλώς μένουμε πίσω. Ξεπερασμένοι από την εποχή, τις τάσεις, τις συνθήκες. Το ουίσκι δεν είναι πια μοναχά το ποτό των στιβαρών ανδρών που απολάμβαναν με τους φίλους τους στους δερμάτινους καναπέδες. Είναι και αυτό, αλλά είναι και το συστατικό σε κοκτέιλ, έχει αποκτήσει μεγάλη μερίδα γυναικείου κοινού, έχει κατακτήσει τις ασιατικές αγορές. Οι πωλήσεις έκαναν ένα τεράστιο μπουμ, μη αναμενόμενο. Ένα μεγάλο κοινό, γευστικά διαφορετικό από το κλασικό κοινό του ουίσκι, βρέθηκε εκεί και οι εταιρείες έπρεπε να επιλέξουν ποιον δρόμο θα τραβούσαν.

Ταυτόχρονα εξελισσόταν και η παλέτα. Με μια 15ετία μεγάλου γευστικού ψαξίματος σε όλους τους τομείς, τόσο οι γεύσεις όσο και οι προτιμήσεις του κόσμου άλλαξαν ραγδαία. Το πικρό αντικατέστησε το γλυκό και το ξηρό είναι πλέον ζητούμενο και όχι απωθητικό. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεσαι ευελιξία και δυνατότητα να παρακολουθείς την αγορά, κρατώντας, ιδανικά, κάποια standards και κάποιες αρχές σου. Δεν θέλεις να μείνεις ο γκρινιάρης στη γωνία. «Adapt or vanish» λέει η εξελικτική βιολογία.

Τα NAS λοιπόν δεν μιλούν για ηλικία, μιλούν για γεύση. Και ελευθερώνουν και τα χέρια και τη φαντασία των masterblenders τους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να παίζουν με διαφορετικά finishes σε βαρέλια με διαφορετικά γευστικά προφίλ.

Και αν όταν κάποιος πει «γιατί να πληρώσω περισσότερο για ένα Chivas Extra από ένα Chivas 12» κάνε το πιο απλό, λεει ο Collin Scott, Master Blender του Chivas. Βάλε σε ένα ποτήρι λίγο από το ένα και ένα από το άλλο και άστον να διαλέξει. Με γνώμονα τη γεύση. Μετά δεν θα έχει ερωτήσεις. Και λέει και κάτι ακόμη: « Όταν πλέον μπαίνεις στη διαδικασία να φτιάξεις καταπληκτικά ουίσκι που έχουν μέσα αποστάγματα 50 ετών αλλά έχουν και αποστάγματα 8 ετών, δεν είναι άδικο αυτό το ποτό να το χαρακτηρίσεις μόνο και μόνο και από την νεότερη ηλικία του; Δεν είναι άδικο να το πεις 8 ετών»; Λέω ναι! Διότι και εγώ νιώθω ότι είναι άδικο να με χαρακτηρίσεις από την ηλικία μου και μόνο! Και παρεμπιπτόντως αν και εξακολουθώ να λατρεύω τα χρονολογημένα ουίσκι, απολαμβάνω και εγώ και η παλέτα μου αυτή την ελευθερία της γεύσης. Γιατί κάποια NAS είναι, απλά, φανταστικά.

Η ΤΑΣΗ
Η δημιουργία μη χρονολογημένων ουίσκι επιτρέπει στους master distillers να λανσάρουν ετικέτες πιο γευστικές και πιο ανοικτές στο ευρύ κοινό, χωρίς να στερούνται κύρους.
  • Non-Age Statement whiskies<br> Ετσι το ουίσκι θα φτάσει για όλους
  • <p><strong>ΣΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΥΙΣΚΙ ΔΕΝ ΡΩΤΑΜΕ ΗΛΙΚΙΑ</strong><br /> Από αριστερά: Cardhu Amber Rock, Talisker Storm, Dewar's White Label, Chivas Regal Extra, Glenfiddich XX.</p>

    ΣΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΥΙΣΚΙ ΔΕΝ ΡΩΤΑΜΕ ΗΛΙΚΙΑ
    Από αριστερά: Cardhu Amber Rock, Talisker Storm, Dewar's White Label, Chivas Regal Extra, Glenfiddich XX.